Vårt hus ligger parallellt med vägen, fem meter in. Mellan huset och garaget/cykelskjulet är det mest en transportsträcka, men en som användes varje dag. Denna sida är i skugga halva året och halva dagen resten av tiden. Samtidigt är jorden torr på sommaren och blir en lervälling på vintern. Vi bestämde oss för att ta bort den smala gången av stenplattor och ersätta dem med en grusgång.
![]() |
Så här såg det ut från början |
Vi tog också bort gräsmattan för att få en 2,5 meter bred rabatt längs med gatan. Eftersom man går snabbt när man passerar, behöver rabatten vara lätttolkad. Det har vi löst genom att göra en ganska enhetlig matrixplantering, dvs samma arter återkommer hela tiden. Den ska också vara kul året runt – vi ser den ju så ofta.
![]() |
Man ser ca en fjärdedel av matrixplanteringen i vänstra hörnet. De röda bladen är en törel, Euphorbia dulcis - Chamelon, som frösår sig lagom mycket. Längst bort vid spaljen är skuggsittplatsen. |
Buskar och träd är valda för att skapa intresse under flera säsonger. Där finns Rhododendron mollis och luteus (doftande knallgula/orange blommor och vackra höstfärger), Prunus sargentii (rött bladutspring, rosa blommor och rödorange höstblad och vacker mörkglänsande stam), prydnadsaplar (Professor sprenger, doftande äppleblommor/rödorange frukter och Red sentinel också doftande rosavita blommor och knallröda frukter). Vi har ett papegojträd Parrotia persica som ska få tufsiga blommor innan bladen kommer (men inte än, trots att trädet måste vara en sju år vid det här laget). Höstbladen får en lustig blandning av gult, rosa, lila och rött.
![]() |
Smällspirean är närmast och det orange bakom är en löfällande rododendron. |
Hm, listan blir nog för lång, men jag måste också nämna en visserligen ganska vanlig buske men som är en absolut favorit när det gäller platsvärda buskar: Smällspirean Physocarpus opulifolius Diable D´or (har flera namn). På våren kommer de mörkröda bladen med en gyllene mitt som gradvis mörknar. Busken är helt mörkröd/purpurfärgad när de vita blommorna lyser som kontrast på sommaren. Fröställningarna är rödbruna och sedan kommer de knallröda höstfärgerna. Sedan har busken ett gracilt fontänlikt bladverk med mörkbrun bark som flagnar i ljusa strimmor. Mmm. Det kommer dessutom nya varianter nästa varje år för tillfället, med olika bladfärger.
![]() |
Lupiner i olika nyanser frösår sig vid papegojträdet (jag tar bort de jag inte vill ha). |
Bland perennerna finns ett par primadonnor, som tulpaner, irisar och lupiner. Resten är små trotjänare - eller snälla saker som trivs och är trevliga under lång tid (daggkåpa - Alchemilla vulgaris, rödbladig revsuga - ajuga reptans artropupurea , kungsnejlikrot- Geum coccineum, gulbladig mattram, låga höstastrar…)
Till höger om ytterdörren när man går ut från huset finns en liten uteplats, avskärmad från vägen. Tanken är att skärmen ska kläs in med klätterväxter, men odlingsbetingelserna är en utmaning här och klätterhortensian har bara växt en meter på tre år. Uteplatsen används i stort sett bara riktigt varma sommardagar då detta är den enda svala platsen. Av någon orsak blåser det nästan alltid här och det lär dröja mycket länge innan träden vi planterat hjälper till att ge lä, men de där få varma dagarna är det underbart med den svala brisen.
![]() |
Brunnera "Jack frost" klarar den torra jorden vid huset eftersom rabatten ligger i skugga nästan hela dagen. |
Eftersom det verkade så skuggigt och blött här när vi flyttade hit (en riktigt regnig vinter var det) så försökte vi anlägga en mossträdgård och en skuggrabatt vid uteplatsen. Rabatten fungerade bra (tåliga saker som klarar blåsten) men mossan ville inte alls. Som tur är ger den schackrutiga stenläggningen något att titta på i alla fall, men i år ska jag försöka hitta någon litet som trivs (fetknopp? trampnarv?). Vi har försökt med cyklamen, blåsippor och munkhätta, men uppenbarligen är det alldeles för soligt och torrt på sommaren (trots att vi har lagt på mull).