Jag håller just på att läsa ”Contemporary colour in the garden” av Andrew Wilson, som börjar med grundläggande färglära och fortsätter in på hur färger används i nutida trädgårdsdesign. En stor vikt läggs på konceptualism (heter det så på svenska?), dvs att bygga ett konstverk/trädgård på en idé, ett koncept. Designern utgår från något i omgivningarna, hos uppdragsgivaren eller ett eget infall och skapar en helhet kring detta.
Och detta har hjälpt mig att förstå vad det är jag stör mig på i både konceptträdgårdar och de mer traditionella formella trädgårdarna. Det är att de handlar om något statiskt och enkelt, men kanske framför allt styrande. Vad jag menar är att den som skapat trädgården pekar med hela handen: så här ska det vara, så här ska du gå och just det här vill jag berätta.
![]() |
Trädgården Ulf Nordfjäll vann Chelsey med - visst, jag tycker också att den är fin men... |
Titta på gångarna till exempel. De är stenlagda, ofta raka och tvingar en att gå i en viss riktning. Omgivna av växtlighet (eller så utgör växtligheten bara en liten inburad del av trädgården) som då måste studeras i det tempo som stigen anger. De flesta ”showgardens” är dessutom hopsatta av växtkombinationer som inte alls fungerar i verkligheten och som, när någon blommat över, får trädgården (konceptet) att falla samman. Konceptet är beroende av att allt är statiskt. Den välskrubbade väggarna/stolarna/trädecket skulle genast förlora charmen efter ett regnig sommarmånad eller två.
![]() |
En trädgård av Christian Fournet. Kul skulptur, men hur skulle det vara att ha en egen? |
Men det är nog pekandet som jag stör mig mest på. Visst kan det vara ett tjusigt konstverk om man har gjort en betongmur med ett fyrkantigt hål för växter och sedan belyser det så att det ser ut som ett akvarium på kvällen. Helt okej om man promenerar förbi en kväll på turistresan. Men eftersom hela idén med konceptualismen är att sätta ihop ett tydligt statement, så förstår man snabbt vad som menas och sedan då? Samma sak tråkar ut mig med formella trädgårdar med vintergröna häckar och focal points. De förklarar exakt vad du ska titta på och hur du ska närma dig trädgården. Man kan omedelbart identifiera hur mönstret ser ut (och genast också se alla ställen där växterna envisats med att bete sig asymmetriskt). Jag vet att vi är olika på den här punkten: det finns personer som tycker att det är vilsamt med minimalism eller formalitet. Men det passar inte mig.
![]() |
En typisk formell trädgård med focal points - och vad gör man när man kommer fram til dem - vänder på klacken och går till nästa? Hur mycket märker man på vägen? |
För min del handlar trädgård om förändring och möjligheter. Jag vill kunna välja vilka vägar jag ska ta, om jag ska gå in på en liten gång i rabatten eller betrakta den från sidan. Jag gillar när man kan göra olika saker, leka, jobba, vila sig eller promenera runt. När man kan välja att sitta i sol eller skugga, flera stycken tillsammans eller ensamt. Och även om jag gärna vill ha någon sorts symmetri som hjälper mig att ta in växternas komplexitet, så trivs jag bäst om den lämnar utrymme för en egen tolkning och framför allt om den varieras och nya mönster skapas under året. Och att den just nu, i den ovanliga värmen, byter skepnad varje dag och på ett för mig oförutsägbart sätt (trots all tid jag lagt på att planera och plantera).