Jag har gått igenom många faser när det gäller ogräs. I början var jag mest bekymrad och letade litteratur om ogräs. Jag läste någonstans att för varje ogräs man missade fick man sju år av avkomlingar och drabbades av kontinuerligt dåligt samvete och bekymmer: hur kände man ens igen alla ogräs?
Medan trädgården fylldes av planterade växter blev det allt mindre jordyta för ogräs och jag började slappna av. Min strategi blev förenklad: jag rensade på våren och bredde ut barkmull, rensade igenom trädgården till midsommar och sedan en gång under hösten. De första åren hade jag små korgar här och var så att man kunde släppa ned ogräs som man hittade när man vandrade runt. Men det har jag gett upp: de behöver tömmas för att inte bli läskiga.
Den förenklade strategin fungerar bra, men kräver tätt planterade rabatter och ett visst mått av tolerans. Grönsakslandet och nyanlagda rabatter med mycket bar jord behöver mer rensning.
Sammantaget lägger jag alltså ganska lite tid på rensning, men istället har jag börjat använda mig av ogräs i rabatterna. Tja, det där med ogräs är en definitionsfråga (alla växter som är på fel plats). Det finns ett par växter jag som jag tillåter att frodas som jag sedan tar bort när de har blommat. Det innebär visserligen att de hinner slänga iväg en del frön till andra delar av trädgården (på fel ställe=ogräs), men jag inbillar mig att om de inte funnits där så hade någon annan sorts ogräs stått där istället.
Vårtöreln är i bortre änden av bilden. |
Det börjat på våren när vårtöreln, Euphorbia cyparissias blommar. Den lyser verkligen upp hörnet vid rundeln, äve om det inte riktigt syns på bilden. Att ta bort den är riktigt jobbigt eftersom man måste ha skydd (växtsaften är irriterande), och den kryper runt överallt och är svår att komma åt. Men till och med i våras då jag svettades i mina långärmade kläder (det var faktiskt riktigt soligt en vecka J) tyckte jag att det var värt de sex veckorna av blomning. Dessutom har jag inte så mycket val. Detta är ett ogräs man ska vara försiktigt med – väl inne är den nästan omöjlig att få bort.
Förgätmigej är också en växt som sprider sig överallt och som sedan behöver plockas bort när den är ful och ganska obehaglig att hantera (den rivs). Å andra sidan är den lätt att dra upp om man bara hittar roten så att man får en hel famn.
Vallmon blommor i flera veckor i innan det blir för många frökapslar (då de rensas bort). |
I år har den gula engelska vallmon Meconopsis cambrica fått blomma vid uteplatsen. Det blev en härlig explosion av gult tillsammans med ginsten. Vi har låtit den fara runt i trädgården en del – den lyser upp i en ganska blå tid (jag menar inte sorgsen utan färgen blå). Vallmon är lite svårare att dra upp än förgätmigej men har ett friskt grönt bladverk, så vill man ha den som marktäckare kan man klippa ned den istället (den är en kortlivad perenn).
![]() |
Numera har vi gett upp Phormium, med rödfibblan (den är orange på bilden) är kvar. |
Sedan kommer rödfibblan, Pilosella aurantiaca, i grusrabatten. Den var vacker tillsammans med den brunbladiga Phormium som vi hade tidigare (den första hade överlevt 4 vintrar i Dalby, men klarade sig inte mer än en vinter här). Rödfibblan är mycket lätt att dra upp. Den finns på många ställen i trädgården (det var så redan när vi kom) och där tar jag bort den. Samtidigt täcker den marken bra, så är på det sättet ett trevligt ogräs: det kommer inget annat just där, förrän man tar bort den.
De röda stjälkarna gör hörnet mer intressant så här års. |
Jag tog in skogsskräppa (Rumex sanguineus) och planterade i hörnet, nära flikrabarbern (Rheum palmatum 'atrosanguineum' som har röda undersidor på bladen). Syran har riktigt röda stjälkar och vissa år blir även blommorna röda. Den sprider sig mycket så det gäller att klippa av blomställningarna så fort man tycker att fröna ser ut som de vill iväg.
Vildmorotens blommor ser nästan ut att flyga i luften. |
Vildmorot, Daucus carota, är en annan favorit jag har planterat in, denna gång på framsidan. Jag älskar hur den knyter ihop sina fröställningar till bollar. Jag tvingar mig att klippa bort en del av fröställningarna, men en hel del får vara kvar för att göra nästa generation (de är tvååringar).