fredag 25 oktober 2013

En bäck av lungört

Inspirerad av Adrian Bloom har jag planterat en bäck av silverfärgad lungört under hemlockgranen. De man hittar i hans trädgård är givetvis mästerligt välmående och har fått en inramning som är anpassad till idén. Trots det tycker jag det är en sorts plantering som kan göra sig bra i en mindre trädgård och även om idén är stulen så är den inte så vanlig att den har hunnit bli tråkig. Tanken är att vår bäck ska knyta ihop rundeln och den stora gräsmattan, som om de var vattenytor. 
I framkanten ser man Succisa pratensis som klarar sig bra på lerjord
till skillnad från andra väddar.

Jag valde lungörten eftersom den är en perenn som ser bra ut stora delar av året och som trivs – och sår sig – i hela trädgården. Nu är det ganska torrt under hemlockgranen på sydsidan, och det har funnits dagar när lungörten har sett riktigt ledsen ut, men den har hämtat sig så fort det kommer lite vatten.
Bäcken på hösten i motljus

Den som sår sig mest är den prickiga lungörten, som inte alls är lika distinkt och knappt skulle synas på skuggsidan. Den tar jag oftast bort, utom ett par bestånd med rosa lungört borta vid äppleträdet.
Bäcken i morgonljus. Gräset i framkanten är Achnatherum brachytrichum eller Calamagrostis arundinacea var. brachytricha.

Bäcken är inte riktigt klar än. Jag vill fylla på så att det bli tydligare och när den blommar så ser man att plantorna är frösådda: vissa har mycket mörkt blå färg andra mer rosa. Jag vill helst att alla ska ha samma färg.

Första våren efter att bäcken planterats. Plantorna är fortfarande små men men ser att blommorna är blå helt utan rosa inslag.


Man kommer inte heller ifrån att den växer lite klent på sydsidan. Det är inte konstigt eftersom det egentligen är en skuggväxt. Kanske kan jag sätta en del skyddande perenner på sydsidan? Jag har i vilket fall tänkt fylla på med solbrud, Helenium, där. Det finns en del Helenium kring rundeln, men de har lite svårt att klara sig i konkurrensen med astrar och gräs. Här under hemlockgranen borde solbruden klara sig bra, den tål en hel del torka. Jag har inte riktigt koll på hur hög den är under sommarhettan, jag tänker inte så mycket på den då (den blommar på sensommar-höst ) men lite skydd borde den kunna ge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar