Nu står frosten för dörren här i Ängelholm. Det ser ut som det till och med ska komma snö nästa vecka och jag stirrar ut i trädgården för att suga i mig allt det vackra. Lite frost brukar inte lämna efter sig så många spår annat än hos de mer tropiska växterna. Gurkan faller ihop och de sista tomaterna spricker och blir bruna.
Aster laevis blomar i flera veckor |
Höstastrarna tar sig igenom den lätta frosten med en klackspark och höstkrokusarna står helt oskadda. Men nu när det ska bli flera frostnätter efter varandra kommer mörka blad att singla mot marken innan olika buskar har hunnit ge sitt bidrag till färgprakten.
Höstfärgerna är beroende av både natt och dagtemperatur som påverkar hur de olika pigmenten dras tillbaks av växterna. Kalla nätter och varma dagar ger den största kontrasten, mycket rött och även djupare gult. I Skåne har det en tendens att vara jämnvarmt (jämnkallt, kanske) och därför blir det oftast gult och brunt – lite sådär jämntråkigt kan man tycka. Men det finns växter som sprakar till oavsett väder och vi har planterat flera.
Judasträdet kommer sent och varje år undrar jag om det har överlevt. Det blommar med knallrosa blommor direkt på stammen, men hittils har vårfrosten tagit dem. |
En favorit är Cercis canadensis Forest Pansy, rödblandigt judasträd. Dess höstblad skiftar på ett sätt som påminner om en glasmosaik i motljus. Skenkamelian, Stuartia pseudocamelia (nedan till vänster), får en rosaröd färg. Vår blommade för första gången i somras, men till min oerhörda besvikelse gick det så snabbt att jag inte ens hann fotografera blommorna. Ingenstans hade jag läst om det. Men å andra sidan har det både en vacker bark och pålitlig höstfärg så jag tycker om det ändå.
Ytterligare ett lite mindre härdigt träd är Perrotia persica, papegojträd (ovan, till höger). Det gör inte så mycket resten av året, har lite roliga blad och lär blomma med små tufsar tidigt på våren (inte än, trots att trädet är minst åtta år) men när hösten kommer skiftar det i alla möjliga färger på samma blad och förändras över tid.
Azalean längts fram och körsbäret bakom |
Lite tuffare sorter är t ex Rhododendrum luteum, guldazalea och Prunus sargentii, bergskörsbär – de blir alltid vackra, även om körsbärets blad snabbt kan svepas bort av en höststorm.
Framsidan med smällspirean till vänster. |
En absolut favorit är den vanliga, men så året-runt-tacksamma smällspirean, Physocarpus opulifolius. Vi har en sort som heter Diable D’or som har blad med en limegrön mitt vid utspringet – sedan blir de mörkröda. Den har just börjat få sina höstfärger och frågan är om inte alla blad trillar av när frosten kommer (den brukar hinna brinna ett tag). Tur att den också har fina vinterstjälkar, mörkbruna med strimmor.
Häcken sedd från gatan |
Till och med den ännu glesa men efterlängtade häcken har fina färger i år. Gräset (gullbandgräs, Spartina pectinata) kommer åtminstone att stå kvar även efter de kalla nätterna. Det har börjat visa sin aggressiva sida och är svårt att rycka upp, men när det är så fint på hösten och står halva vintern, är det svårt att vilja göra sig av med det. Men till våren måste jag göra något…
Från trädgården syns inte häcken bakom alla höga perenner. Gullbandsgräset är det som det finns mest av. Det höga till vänster är Molinia Skyracer. |