När jag planerar en rabatt börjar det med en idé. Oftast någon sorts stämning eller tema som dyker upp när jag funderar över den plats som rabatten ska vara på. Platsen blir på det sättet en del av temat – jag tar hänsyn till det som finns runtomkring, vilka växtbetingelser där är och vilken typ av växter som kan tänkas trivas.
Temat säger mig vilken typ av bladverk jag vill ha, vilka färger och vilken stil på växterna. Handlar det om tydligt framodlade växter eller ett mer vilt intryck? Hur vill jag fördela olika storlekar på växterna? Hur och när kommer man att betrakta rabatten? Hur faller ljuset då? Hur rör man sig när man ser den; snabbt, som när man ska till garaget, eller långsamt som när man tar en trädgårdspromenad?
Sedan, när jag ska välja växter, går jag baklänges. Jag börjar med vintern. Vissa saker kanske redan är på plats, som träd, vintergröna buskar eller stenläggning. Till dem vill jag ha vinterståndare med olika form. Förut försökte jag använda vintergröna perenner också, men det är inte många platser i vår trädgård där de ser fina ut hela säsongen. Jag använder dem ändå ibland, men förlitar mig inte på att de ska ge så mycket under vintern.
Blomningssäsongerna brukar jag dela in i vår, försommar, sensommar och höst. Det är bland sensommar och höst-blommande arter jag hittar mina vinterståndare. Även om det finns växter med vinterståndare som kan se fina ut från försommaren hela vägen genom vintern, så gillar jag inte riktigt att ha bleka fröställningar mitt i blomningssäsongen.
Höstens växter blir därför delvis givna redan när jag väljer vinterståndare. Eller det är kanske riktigare att säga att jag har skrapat ihop ett par för temat lämpliga höstväxter och ser till att det finns bra vinterståndare bland dem.
När jag sedan valt ut växter för sommaren så går jag vidare till våren: jag börjar med lökarna och väljer sedan perenner som passar ihop med dem. När jag nu har min lista med potentiella växter försöker jag decimera den. Jag stävar efter att ha tre blommande perenner per blomningssäsong. Det betyder en lista på bara tolv arter.
Jag vet med mig själv att det aldrig kommer att hålla. Rabatten kommer att modifieras och fyllas på eftersom. Jag kommer att sakna saker, ha felbedömt vad som trivs eller hur de fungerar ihop. Men när grundlistan är så här kort så finns det i alla fall en möjlighet att prova olika planteringsmönster. Sedan, om en och annan växt blir inkilad mellan de andra så finns det ett grundläggande tema ändå.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar